Laatste onderwerpen
» verschillen tussen de europese en amerikaanse shih tzu
januari 16th 2009, 14:39 van SaNNie

» herkomst...................
mei 7th 2008, 17:33 van SaNNie

» in het kort
mei 5th 2008, 03:39 van SaNNie


in het kort

Ga naar beneden

in het kort

Bericht van SaNNie op mei 4th 2008, 22:44

De Shih TzuOorspronkelijk komt de Shih Tzu uit Tibet. Ze werden in paleizen en in kloosters gefokt. Ze kregen veel liefde en aandacht en vonden hun weg naar het keizerlijk paleis in Peking.

Men fokte hondjes die zo klein mogelijk waren, maar met het uiterlijk van een leeuw. De Shih Tzu wordt dan ook wel Tibetaans leeuwhondje genoemd. Rond 1935 kwamen de eerste Shih Tzu naar Europa en rond 1962 werd de eerste Shih Tzu naar Nederland geïmporteerd.Ras standaard

Algemene verschijning: Stoere, overvloedig behaarde hond met voorname, arrogante houding en chrysantachtig gezicht.

Temperament: vriendelijk en onafhankelijk

Karakteristieken: intelligent, actief en waakzaam

Hoofd en schedel: Hoofd breed, rond en breed tussen de ogen. Hoofd met ruige haarbos en met haar goed over de ogen vallend. Goede baard en snorharen. Het haar opwaarts op de neus groeiend., hetgeen het kenmerkende chrysantachtige effect geeft. De snuit van ruime breedte, vierkant, kort niet gerimpeld, vlak en behaard. Neus zwart, maar donker leverkleurig bij leverkleurige of leverkleurig getekende honden. Ongeveer 2.54 cm van het puntje van de neus tot de duidelijk stop. Neus recht of licht oplopend, vooruitstekende neuspunt (wipneus). De top dan de neusspiegel moet op een lijn met of een weinig onder het onderste ooglid.

Grote open neusgaten.

Ogen: Groot, donker, rond, goed uit elkaar liggend maar niet bol. Warme expressie. Het oog mag geen wit vertonen.

Oren: Groot, met lange oorlellen, vallend gedragen. Oren zijn zwaar behaard.

Gebit: Breed, licht onder voor bijtend of tang gebit. Lippen goed sluitend.

Voorhand: Schouders dienen goed terug te liggen. Benen kort en goed bespierd met royaal bone. Zo recht mogelijk, samengaand met brede borst die goed diep is.

Lichaam: Tussen schoft en staartaanzet langer dan de hoogte van de schoft. Korte , krachtige lendenpartij. Borstbreed en diep. Schouderstevig. Rug recht.

Achterhand: Benen kort en bespierd met royaal bone. Recht gesteld van achteren gezien. Dijen goed rond en bespierd. Benen moeten zwaar lijken door de rijkdom aan vacht.

Voeten: Rond, vast, met stevige voetkussens, groot lijkend door overvloedige vacht.

Staart: Met zware pluim en vrolijk over de rug gedragen. Hoog is aangezet. Hoogte ongeveer gelijk met de schedel om zodoende een belijning te tonen die in balans is.

Gangwerk: Trots licht vloeiend. Voorbenen goed uitgrijpend. Krachtige achterhandbeweging waarbij de voetzool geheel te zien is.

Vacht: Lang, dicht, niet gekruld met goede ondervacht. Licht gegolfd toegestaan. Het wordt sterk aanbevolen het haar op het hoofd op te binden.

Kleur: Alle kleuren zijn toegestaan. Witte bles op het voorhoofd en witte punt aan staart bij de meerkleurige (bonte) zijn hoogst gewenst.

Gewicht/hoogte: 4,5-8,1 kg. Ideaal gewicht 4.5-7,3 kg. Schofthoogte maximaal .26.7 cm. Raskenmerken en type zijn van het allergrootste belang en zeker niet op te offeren aan maat alleen.

Karakteromschrijving

De Shih Tzu mag dan een kleine hond zijn van formaat, hij is sterk, stoer en een evenwichtige hond. Hij heeft zelf vaak niet in de gaten dat hij klein is. Hij is bijna nergens bang voor en vindt iedereen en alles leuk. Hij is graag in gezelschap van mensen, kinderen en andere honden.

Maar kan zeker als hem dat geleerd is wel wat tijd alleen door brengen.

De Shih Tzu is geen keffer.

Ondanks zijn sierlijke, elegante verschijning zit er in dit hondje flink wat pit.

Ze zijn graag buiten en kunnen goed een flinke wandeling aan.Verzorging

Als de Shih Tzu vol in vacht gehouden wordt, vergt de vacht natuurlijk flink wat verzorging. Maar als het een goed gefokte Shih Tzu is, waarbij gelet wordt op kwaliteit, structuur van de vacht is het absoluut te doen om hem zelf bij te houden. Maar beter een kort geknipte verzorgde Shih Tzu, dan een verwaarloosde met lange vacht! Elke dag even doorborstelen, controleren op klitten, takjes, blaadjes of ongedierte zoals teken, vlooien voorkomt dat de verzorging voor baas en hond vervelend wordt. Af en toe een wasbeurt met een speciale shampoo en crème helpen u mee de vacht van de hond in conditie te houden. Als de hond een lange vacht heeft, wordt het haar met een elastiekje boven op het hoofd in een staartje gebonden. De ogen van de Shih Tzu moeten regelmatig worden schoon gemaakt met gekookt water of een daarvoor speciaal bestemde vloeistof, deze voorkomt tevens verkleuren van de vacht rond de ogen.Laatst aangepast door SaNNie op mei 25th 2008, 18:45; in totaal 5 keer bewerkt

_________________
Groetjes SaNNie,
Rocky en Lunaavatar
SaNNie
Admin
Admin

Vrouw
Aantal berichten : 11836
Leeftijd : 45
Woonplaats : rotterdam
Registration date : 04-05-08

http://rockyenluna.web-log.nl/

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: in het kort

Bericht van Gast op mei 5th 2008, 00:36

Goed geschreven sannie! cheers

Gast
Gast


Terug naar boven Ga naar beneden

Re: in het kort

Bericht van SaNNie op mei 5th 2008, 03:39

ach, het is niet compleet als ik het zo lees...heb het op het net opgezocht en iets aangepast,hahaha.
mijn boekje zegt andere dingen maar ga ik nie inscannen.
maar was ff om een beetje te vullen he, hahaha.

_________________
Groetjes SaNNie,
Rocky en Lunaavatar
SaNNie
Admin
Admin

Vrouw
Aantal berichten : 11836
Leeftijd : 45
Woonplaats : rotterdam
Registration date : 04-05-08

http://rockyenluna.web-log.nl/

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: in het kort

Bericht van Gesponsorde inhoud


Gesponsorde inhoud


Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum