Laatste onderwerpen
» verschillen tussen de europese en amerikaanse shih tzu
januari 16th 2009, 14:39 van SaNNie

» herkomst...................
mei 7th 2008, 17:33 van SaNNie

» in het kort
mei 5th 2008, 03:39 van SaNNie


herkomst...................

Ga naar beneden

herkomst...................

Bericht van SaNNie op mei 7th 2008, 17:33

Shih Tzu betekent letterlijk leeuwhond. Oorsprong en geschiedenis van de Shih Tzu:
De naam Shih Tzu heeft nogal wat betekenissen.
Shih-Tze-Kou of kortweg Shih Tzu (shih-tze of shih tzu = leeuw; kou = hond) betekent Tibetaanse Leeuwhond of Lhasa Leeuwhondje.
Andere benamingen zijn Chrysanthondje, naar een zeer geliefde bloem in China, en Leeuwhond van Mantsjoerije.

Over de oorsprong van dit ras is niet veel met zekerheid te zeggen.
Wel staat het als een paal boven water, dat het hondje uit het verre Oosten komt, maar of dat nu China of Tibet is, is onbekend.In China is met stelligheid verklaard, dat het een oorspronkelijk Tibetaans ras zou zijn, een afstammeling van de heilige Tibetaanse “Drakenhond”.

Anderen beweren, dat de Shih Tzu een fokproduct is, dat in de Chinese paleizen zou zijn verkregen uit kruisingen van òf de Lhasa Apso met de Pekingees òf de Tibetaanse terriër met de Pekingees.We weten wel met enige zekerheid, dat in de ons bekende geschiedenis van het ras zo nu en dan in de Chinese paleizen de Shih Tzu werd gekruist met de Pekingees.
Destijds werd de Shih Tzu door Hare Keizerlijke Majesteit Tzu Hsi, Keizering-Weduwe van China als volgt omschreven:“De Shih Tzu moet het hoofd van een leeuw, de romp van een beer, de voeten van een kameel,een staart als een plumeau,oortjes als een palmblad, tanden als rijstkorrels,een tong als een parelachtig bloemblaadje en een wijze van bewegen als een goudvis hebben.”Van de uitgebreide fokkerij aan het hof van de laatste Keizerin Tzu Hsi zijn talrijke berichten van ooggetuigen bewaard gebleven.

Hoewel er tot op heden geen speciale kleurfok bij dit ras bestaat, schijnt men in China toch waarde te hebben gehecht aan bepaalde kleuren en aan gelijkmatigheid in de tekening.Aan geel, de kleur van het keizerrijk China, werd de voorkeur gegeven.Het moest wel kameelkleurig geel zijn, niet licht of bleekgeel.Zulke honden vond men niet “raszuiver”.

De kleuren en aftekeningen van indertijd hadden speciale namen.Een gelijkmatige gele kleur heette “Chin Huang Pao” en een gele vacht met witte nek “Chin Pi Huang Chuan”(gouden cape met witte kraag van jade). Een hond met een gele vacht en een witte staart werd romantisch "Chin Pan To Yueh" genoemd (gouden schaal waarin de maan ligt).Alle zwarte honden werden “Yi Ting Mo” (inktvlek) genoemd.Zeer fantasierijk was weer de benaming voor honden met een zwarte vacht,een witte buik en witte voeten “Wu Yun Kai Hsueh” (zwarte wolken boven de sneeuw).Een meerkleurige hond heette “Hua Tse” (bloemenkind).

Bijzondere aftekening beschouwde men graag als enkele van de 32 hoofdeigenschappen Boeddha,en deze brachten geluk aan het gezin.Zo symboliseerde een witte vlek op het voorhoofd 1 van die eigenschappen:tussen de ogen een teken van stralende sneeuw”.Soms werden deze honden ook geschoren op de romp om nog meer op een leeuw te lijken.

_________________
Groetjes SaNNie,
Rocky en Lunaavatar
SaNNie
Admin
Admin

Vrouw
Aantal berichten : 11836
Leeftijd : 45
Woonplaats : rotterdam
Registration date : 04-05-08

http://rockyenluna.web-log.nl/

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum